joi, 7 martie 2013

Inspiraţie, creaţie, inspiraţie

Ce-i cu inspiraţia?
Ce, când, cum, de ce o provoacă? De ce apare şi dispare în mod subit?

Îmi amintesc de perioadele în care mă chinuiam să compun un cântec mult şi bine; până nu venea momentul, cântecul se lăsa mult aşteptat. E, şi când venea momentul, cântecul era gata în câteva clipe. Ca un foc făcut din crengi uscate de brad, care se aprind şi se săvârşesc la fel de repede.

A nu se confunda cu „a fi inspirat să”, „a avea inspiraţia să”, „o alegere inspirată”, „a se inspira din” etc. Mă refer aici strict la momentele de creaţie, de exaltare. La momentele de avânt, forță, entuziasm creator; complex de idei creatoare, stare de maximă tensiune creatoare, cum spun dicţionarele. Îmi pare că-s absolut penibile articolele pe care le văd apărând pe Internet, despre paşi prin care să ai mai uşor inspiraţie. Bullshit. Sunt de părere că aşa ceva nu există. Ca şi cu talentul: îl ai sau nu. Am convingerea că nu poţi să devii talentat prin nişte paşi sau etape (deja vorbim de muncă aici).

Aşadar, dacă nu putem deveni inspiraţi, cum ne alege inspiraţia? E legată de suflet sau de minte? Ceea ce cred cu tărie este că probabil are legătură cu o minte odihnită (atenţie, nu aerisită!). Uitându-mă în urmă la actele mele de creaţie, când nu lucram şi eram mai fără griji şi responsabilităţi, eram mult mai creativă şi implicit mai inspirată. Hopa! Am dat fără să vreau de o legătură frumoasă: creativitate – inspiraţie. Şi aici: cine determină pe cine? N-aş putea spune. Dar sunt nişte întrebări la care merită să reflectăm, măcar atunci când ploaia ne ţine în casă. :)

Ei bine, am cam ajuns la o singură concluzie: fericiţi cei cu inspiraţie!


P.S.: Îmi doream de multă vreme să scriu ceva pe tema asta, dar n-aveam inspiraţie :) Am lăsat-o baltă şi iată cum îmi alunecă mâna pe claviatură în timpul unui curs (care din păcate nu-mi captează atenţia) la facultate. Îmi doresc de şi mai multă vreme să scriu o carte şi am convingerea că acel moment va veni şi că nu mă voi (mai) opri din scris.

6 comentarii:

  1. Ar fi frumos sa scri o carte! Uneori mie imi este greu sa pun pe hartie ce gandesc. Gandurile sunt mult mai complexe iar cuvintele parca nu ma satisfac!

    RăspundețiȘtergere
  2. Momentan sunt cam în aceeaşi situaţie. Aştept momentul :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu cred ca tine de har...este ceva ce primesti uneori, de la cine? nu stiu...de ce? iarasi nu stiu...
    L-ai scos pe "ceberica" de la iernat?

    RăspundețiȘtergere
  4. Clar ţine de har :)
    Ceberică încă nu vrea să iasă din bârlog, dar cred că în curând îl convingem ;)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu trebuie sa-l "conving" pe "Varaderica" sa-si scoata nasul pe afara, lui nu-i place decat clima tropicala..ha, ha, i-am promis un kit de lant nou... oricum trebuie sa incep cu asigurarea
    Mi-au placut teribil pozele cu Ceberica si muntii de zapada in spate...eu nu am avut curaj :( ,desi imi doream tare mult

    RăspundețiȘtergere
  6. Eram în formă în perioada aia și dispusă să fac frigul :D
    Cel mai plăcut e tot pe vreme bună. Dacă mai vine.

    RăspundețiȘtergere